+90 482 213 10 20
YEMEK KÜLTÜRÜ


Mardin'in tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması kent mutfağına da yansır. Özellikle yöresel baharatlar kente özgü yemeklere bambaşka bir tat ve görüntü katmaktadır. Kaburga dolması ve sembusak kente özgü yemeklerdir. Bu tür yemeklerden sonra Mırra denen özel bir kahve içmek adettendir. Bu kahve hazmetmeyi kolaylaştıran bir özelliğe sahiptir.
 
Başlıca yöresel yemekler: Çiğ köfte, kelle paça, etli ekmek, işkembe dolması, içli köfte, kaburga dolması, sembusak, kebap çeşitleri, kıbbe, zerde, helva çeşitleri ve ceviz tatlıları...        
 
Mardin’in kendine özgü yemekleri, yörede yetişen bitkilerin yardımı ve yaşam tarzının belirleyiciliğiyle geleneksel bir boyut kazanmıştır. Mardin mutfağının zenginliği, gelmiş geçmiş uygarlıkların kültür birikimleri ve yöre halkının medeniyetteki değişim sürecinde kendilerini yenilemedeki yetenekleri ile açıklanabilmektedir.
Çeşitli dinlerin dinsel törenleri için hazırlanan yemekler, düğün, doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ve ayinler için özel olarak yapılan hayır yemekleri, yöre mutfağını oluşturan ögelerden bazılarıdır.
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, ikbebet (içli köfte), ırok,  semburek, kitel raha, etli dolma, kibe (işkembe dolması), kuzu çevirme, kaburga dolması, lebeniyye, zerde ve kahiyat sayılabilir.